مقالات, بلاگ

تاریخچه بستنی در جهان ؛ چه کسی بستنی را اختراع کرد؟

تاریخچه بستنی در جهان ؛ چه کسی بستنی را اختراع کرد؟

تاریخچه بستنی در جهان

تاریخچه بستنی در جهان ؛ چه کسی بستنی را اختراع کرد؟

اگر علت همه اختراعات بشر را احتیاج انسان بدانیم، بدون تردید علت اختراع بستنی چیزی جز گرما نبوده است؛ هر چند که در تاریخ، اشاره‌ای به گرما به عنوان علت اختراع بستنی نشده است. از این موضوع که بگذریم، تار یخ درست شدن بستنی به امپراطوری روم قدیم، چین و هند باستان بر می‌گردد.
نوشته‌اند که “نرون” امپراطور روم علاقه زیادی به خوردن میوه و آب میوه‌هایی که با یخ‌های کوه آلپ خنک می‌شدند، داشت.
این خوراکی شاهانه تا قرن هفدهم میلادی در بین همه مردم محبوبیتی نداشت. از این زمان به بعد در انگلستان نوعی نوشیدنی خنک دربین اعیان و اشراف محبوبیت پیدا کرد و آن چای و قهوه همراه بایخ بود. از قرن هجدهم میلادی به بعد بستنی در آمریکا درست شد. به این ترتیب که یک تاجر آمریکایی به نام ” ژاکوب فوزل” تصمیم گرفت با شیر و میوه، نوعی خوراکی خنک تهیه کند.
مدتی بعد شخصی به نام “ارنست هاموی” دو چیز دیگر به بستنی اضافه کرد؛ یکی شکر و دیگر موادی برا ی کِش آمدن بستنی .
کم کم طعم‌های مختلف هم به بستنی اضافه شد. از سال ۱۹۳۰ میلادی (۷۲ سال پیش) ساختار بستنی با اختراع ماده‌ای به نام “یخ خشک ” آسان تر شد. یخ خشک همان قطعات جامد دی اکسید کربن است که از این زمان به بعد به سرد کردن بستنی درهنگام ساخته شدن کمک زیادی می‌کرد.
  • تاریخچه بستنی :
بستنی نوع تحول‌یافته نوشیدنی‌ها و دسرهای یخ‌زده است. تاریخچه ورود دستگاه های بستنی سازی به ایران به اواخر دهه 40 برمی گردد. نخستین مغازه بستنی فروشی در آمریکا در سال ۱۷۷۶ در نیویورک شروع به کار کرد.تاریخچه تولید بستنی از نوع چوبی، بستنی با رویه میوه و شکلاتی به سال ۱۹۲۰ برمی گردد.
  • تاریخچه بستنی و نوشیدنی های یخی :

بستنی به احتمال زیاد نوع تحول یافته نوشیدنی های یخ زده است. هزاران سال است که آب یخ زده در آسیا به مصرف خوراکی می رسد. مصرف مواد لبنی یخ زده، اولین بار در ادبیات چین باستان دیده شده است که قدمت این منابع به قرن دوازدهم برمی گردد.

در قرن چهارم قبل از میلاد، اسکندر کبیر به نوشیدنی های یخ زده یا به اصطلاح امروز تگری (تگرگی)، علاقه فراوانی داشته و در مدارک باستانی نیز دیده شده که در سال ۶۲ قبل از میلاد، نرون، امپراتور روم گروه هایی را به کوهستان های آپنین (Apennines) می فرستاد تا برایش یخ و برف بیاورند، سپس آن را با شربت، پوره میوه یا عسل مخلوط می کرده و می خورد.

بازرگانان و ماجراجویانی چون مارکوپولو، روش تهیه یخ را از خاور دور به اروپا بردند. در ۱۶۶۰، کافه پروکوپ توسط یک ایتالیایی به نام کولتلی در پاریس افتتاح شد که در آن انواع یخ (طعمدار) و خامه یخ زده یا همان بستنی، تولید و عرضه می شد. بعد از آن، دسرهای یخی راه خود را به آمریکا باز کردند و در سال ۱۷۰۰ میلادی، فرماندار مریلند، از میهمانان خود با بستنی پذیرایی کرد.

  • اختراع دستگاه بستنی ساز

در سال ۱۸۴۳ میلادی، اولین فریزر دستی چرخشی توسط نانسی جانسون اختراع و ثبت شد. در فاصله سالهای ۱۸۴۸ و ۱۸۷۳، ۶۹ بستنی ساز چرخشی دیگر به ثبت رسید و در سال ۱۸۵۱ اولین واحد صنعتی تولید بستنی توسط جاکوب فیوزل در بالتیمور راه اندازی شد.
یک سال قبل از پایان قرن، آگوست گالین دستگاه هموژنیزه کننده را اختراع کرد که به ایجاد بافت نرم و خاص بستنی بسیار کمک کرد.

تاریخچه بستنی در جهان ؛ چه کسی بستنی را اختراع کرد؟-از سری مقالات فروشگاه ینترنتی بستنی نوبهار

شاید می توان گفت تاریخچه تولید بستنی در ایران به حدود 60 سال پیش برگردد.

  • تاریخچه بستنی قیفی

با به وجود آمدن دستگاه های سردکننده مکانیکی، اولین فریزر افقی یک پارچه توسط اچ.اچ میلر ساخته شد که با آن قطعات کوچک بستنی، جداگانه فریز می شدند، اما اولین بستنی قیفی توسط یک مهاجر ایتالیایی به نام ایتالو مارچیونی در نیویورک تهیه شد و او قالب مخصوص بستنی قیفی خود را در ۱۹۰۳ به ثبت رساند و یک سال بعد به طور اتفاقی در نمایشگاه جهانی سنت لوئیس معرفی شد.

در این نمایشگاه، یک تولیدکننده نان شیرین اهل سوریه به نام حموی تعدادی نان شیرین را به شکل مخروط لوله کرد تا همسایه بستنی فروشش بتواند برای توزیع بستنی از آن استفاده کند. این شکل عرضه بستنی تا امروز، یکی از محبوب ترین شیوه ها باقی مانده است. تولید انواع دیگر بستنی از نوع بستنی چوبی، بستنی با رویه میوه و بستنی شکلاتی از سال ۱۹۲۰ آغاز شده است که در آن زمان، پدیده ای نوظهور بود.

تاریخچه بستنی در جهان ؛ چه کسی بستنی را اختراع کرد؟-از سری مقالات فروشگاه اینترنتی بستنی نو بهار

تاریخچه تولید بستنی از نوع چوبی، بستنی با رویه میوه و شکلاتی به سال ۱۹۲۰ برمی گردد.

  • تاریخچه بستنی سنتی

نوعی بستنی با نام بستنی سنتی یا ایرانی در ایران رواج دارد که دارای طعم زعفران و رنگ زرد می‌باشد. این بستنی همراه با خلال پسته و تکه‌های بزرگ خامه‌است و طرفداران زیادی دارد. اکبر مشتی یکی از اولین کسانی بوده که در ایران بستنی فروشی داشته است. بستنی اکبر مشتی با نوع خارجی آن بسیار متفاوت بود. ایرانی‌ها استفاده از گلاب و زعفران را بر ثابت کننده‌ها ترجیح می‌دادند.

تاریخچه بستنی در جهان ؛ چه کسی بستنی را اختراع کرد؟-از سری مقالات فروشگاه اینترنتی بستنی نوبهار

کارگاه بستنی سازی اکبرمشتی

پیش از این بستنی‌های سه رنگ در بسیاری از شهرها رواج داشت که رنگ زرد آن زعفرانی، سفید آن وانیلی و رنگ قهوه‌ای دارچینی بود که توسط استاد بستنی ساز این سه رنگ به هم چسبیده و در ظروف یک بار مصرف فروخته می‌شدند.

جالب است بدانید در ژاپن بستنی با طعم های ماهی شور ژاپنی، کاکتوس، هشت پا، سیب زمینی شیرین، زبان گاو، خرچنگ، بادمجان و جلبک هم تهیه می شود.

منبع :ایران ناز

دیدگاهتان را بنویسید