پیدایش دستگاه بستنی
پیدایش دستگاه بستنی ساز در ایران
اما تاريخچه ورود دستگاه هاي بستنی سازی به اواخر دهه 40 برمي گردد. آن موقع در كنار بستني، فالوده هم درست مي كردند. فالوده از نشاسته و آب و شكر تهيه مي شد. نشاسته را با آب مخلوط مي كردند و
مي پختند، سپس آن را در استوانه اي كه پايين آن مشبك بود، مي ريختند، زير استوانه ها آب صفر درجه و زير صفر مي گذاشتند. با عبور محلول نشاسته از استوانه مشبك و ورود آن در آب صفر درجه، رشته
هاي منجمد درست مي شد. اين رشته را با شكر مخلوط مي كردند و فالوده آماده مي شد.
براي تهيه يخ هم از برف يخچال هاي طبيعي توچال استفاده مي كردند. در اواخر دهه 40 كه دستگاه هاي بستنی ساز وارد كشور شد، شركت سازنده اين دستگاه های بستنی ساز به هريك از بستنی فروشي هاي
معروف تهران، يك دستگاه هديه داد، اما در اين ميان، يكي از بستنی فروشی هاي بسيار قديمي به نام اكبر مشدي كه هنوز هم قديمي ترها از آن بسيار ياد مي كنند، زير بار استفاده از اين دستگاه ها نرفت.
برای درک تاریخچه و جایگاه نوشیدنی های یخی باید خود را در تاریخ هزاران سال قبل عقب ببریم و در آنجا ریشه های پیدایش بستنی امروزی را از نوشیدنی های یخ زده پیدا کرده و تا به امروز و فرم بستنی های سنتی و میوه ای آن و به دنبال آن شناخت دستگاه های بستنی ساز قیفی و بار سفت کن های امروزی را بهتر میشناسیم.
هزاران سال است که آب یخ زده و لبنیات یخ زده را در گوشه و کنار آسیا به عنوان خوراکی دلچسب استفاده می کنند.
اختراع دستگاه بستنی ساز:
در سال ۱۸۴۳ میلادی، اولین فریزر دستی چرخشی توسط نانسی جانسون اختراع و ثبت شد. در فاصله سالهای ۱۸۴۸ و ۱۸۷۳، ۶۹ بستنی ساز چرخشی دیگر به ثبت رسید و در سال ۱۸۵۱ اولین واحد
صنعتی تولید بستنی توسط جاكوب فیوزل در بالتیمور راه اندازی شد.
یك سال قبل از پایان قرن، آگوست گالین دستگاه هموژنیزه كننده را اختراع كرد كه به ایجاد بافت نرم و خاص بستنی بسیار كمك كرد.
شايد می توان گفت تاریخچه توليد بستنی در ايران به حدود 60 سال پيش برگردد
منبع:irantechno